goedhout database

Tuin verbouwen? Zo bespaar je op het aanleggen van je tuin

Een tuinverbouwing is een ingrijpende onderneming. Niet alleen is het een flinke klus, maar het is ook vaak erg ingrijpend voor je portemonnee. Een tuinverbouwing kan namelijk al gauw hoog in de kosten oplopen en materialen worden steeds duurder. In deze blog geef ik je enkele tips hoe je kunt besparen op het aanleggen van je tuin. Zo kun je voor vrijwel ieder budget toch een prachtige tuin creëren. 

Hergebruik de materialen

Deze tip is misschien wel het allerbelangrijkste als je wilt besparen op de kosten van een tuinverbouwing. Veel mensen kiezen toch snel voor het oude eruit en het nieuwe erin. Je wilt misschien nieuwe tegels, een nieuw schuurtje, een nieuwe grasmat en noem zo maar op. Als je alles nieuw wil hebben in je tuin, dan kun je rekenen op flink hoge kosten. Dat terwijl de oude materialen uit je tuin nog in prima staat kunnen zijn en daardoor echt nog niet rijp hoeven te zijn voor de stort.

Denk bijvoorbeeld eens aan:

    • Het hergebruiken van je oude tegels: Je kunt ze gewoon weer als tegels in de tuin gebruiken en opnieuw leggen, maar je kunt ze ook gebruiken als fundering voor bijvoorbeeld een plantenbak of je nieuwe schuurtje. Sterker nog, je kunt er zelfs een plantenbak van maken. Gooi ze in ieder geval nooit zomaar weg, het afvoeren ervan kost namelijk ook vaak geld.
  • Het hergebruiken van je oude meubels: Geef ze een nieuwe lik verf en je kunt er gewoon weer plezier van hebben. Of bouw ze om tot bijvoorbeeld een plantenstandaard of een decoratief element. 
  • Het hergebruiken van je planten/bomen: Gaat je tuin op de schop? Zorg er dan voor dat je je mooie bomen en planten niet zomaar om laat wieden. Het zal niet altijd lukken, want een verhuizing is flink zwaar voor bomen en planten, maar je kunt altijd proberen ze een plekje te geven in je nieuwe tuin. 

De beplanting van je tuin

Misschien ben je geneigd voor je planten naar het dichtstbijzijnde tuincentrum te rijden en daar wat mooie volgroeide planten uit te zoeken. Dit zorgt ervoor dat je tuin er meteen mooi bij ligt, maar is zeker niet de manier waarmee je de meeste kosten bespaart. Tips voor besparing op de beplanting van je tuin zijn: 

  1. Kies voor het zaaien van zaden in plaats van het kopen van volgroeide planten. Zaden zijn veel goedkoper dan planten die al volgroeid zijn.
  2. Koop planten lokaal bij kwekerijen of tuincentra, omdat deze vaak gezonder en goedkoper zijn dan exotische opties.
  3. Ruil stekjes en/of planten met familie/vrienden. Ook zijn er online platformen voor het ruilen of aanbieden van planten/stekjes. 
  4. Maak je eigen organische meststoffen door een composthoop of compostbak te gebruiken. Hierdoor bespaar je kosten op dure kunstmest.
  5. Hergebruik planten/bomen uit je ‘oude’ tuin. 

De aankleding van je tuin

Ook op de aankleding van je tuin kun je flink wat geld besparen door niet direct alles nieuw bij een tuincentrum te kopen. We hadden het al eerder over je tuinmeubelen. Zijn deze niet meer her te gebruiken, dan is het nog niet nodig om ze spiksplinternieuw te kopen. Kijk eerst eens bij een tweedehands winkel of op online weggeefhoeken. Zit hier echt niks tussen? Bedenk dan eens of je het zelf kunt maken. 

Hetzelfde geldt voor de rest van je decoratie. Een mooi tuinornament kan al gauw tientallen euro’s kosten, terwijl je zelf met materialen als klei en hout misschien ook wel iets moois kunt maken. Een mooie vaas op je tuintafel? Denk eens aan het pimpen van oude glazen flessen of een oude ongebruikte vaas.

Extra tip: Iedereen heeft spullen die hij of zij niet meer gebruikt of waar hij/zij op uitgekeken is. Daar komt bij: iedereen vindt het leuk om eens iets ‘nieuws’ toe te voegen aan zijn of haar tuin. Organiseer eens in de zoveel tijd een ruilmiddag met wat vrienden of familieleden. Laat iedereen wat spullen meenemen die als ruilmiddel worden ingezet en zo gaat iedereen aan het eind van de dag met een aantal ‘nieuwe’ decoratie-items naar huis, zonder geld te hebben uitgegeven.

De aanleg van je tuin

Schakel je een professional in voor het aanleggen van je tuin, dan weet je zeker dat het goed gebeurt en hoef je hier zelf amper naar om te kijken. Echter kost dit je wel geld en de kosten van manuren zijn vaak erg hoog. Heb je zelf groene vingers en/of handige vrienden/familie? Ga dan samen aan de slag, zo kun je een hele hoop geld besparen. Sterker nog, het kan een heel gezellige aangelegenheid zijn.

Bespaar jij op de materialen, de aankleding en de beplanting, maar gaat de aanleg van de tuin je toch iets te ver? Oftewel, heb je toch hulp nodig bij de aanleg van je tuin? Schakel dan een hoveniersbedrijf in die in de buurt zit. Zo kun je toch nog op voorrijkosten besparen.