goedhout database

Het weer

Het weer

Tuinmeubelen en ander tuinhout zullen door de weersomstandigheden na verloop van tijd minder mooi worden. Er even een doekje overheen halen biedt dan geen oplossing meer. Zeker wanneer het om een houten tuintafel gaat is dat natuurlijk geen fris gezicht.

Op het weer hebben we zelf helaas geen invloed, maar we kunnen er wel voor zorgen dat het hout in onze tuin toch mooi blijft. Dit doe je heel eenvoudig door hout in je tuin te behandelen met olie of met tuinbeits.

Lak kan je voor het hout in je tuin beter niet gebruiken. De reden hiervan is dat je het hout dan afsluit. Hierdoor zal het van binnenuit gaan rotten of het hout gaat bladderen. Daar wordt het natuurlijk niet mooier van.

Wanneer je ervoor kiest om het hout met beits te behandelen zal een deel van de beits in het hout dringen. Hierdoor wordt je hout niet alleen verzorgt, maar krijgt het ook nog een prachtige, zijdeachtige glans.

Gebruik je in plaats van beits olie, dan zal deze diep in het hout dringen waardoor het hout gevoe

Vergrijsd tuinhout herstellen

Zijn je houten tuinbeulen of je tuinhout na verloop van tijd toch grijs geworden, dan is het verstandig om het hout eerst heel goed schoon te maken. Hiervoor zijn speciale reinigingsmiddelen te koop.

Met deze middelen kan je de harde houtsoorten in je tuin reinigen en herstellen tegelijk. Hierdoor wordt je tuinhout mooier. Om het helemaal in orde te maken kan je het met olie behandelen. Door goed voor het hout in je tuin te zorgen zal je er nog langer plezier van hebben!

Tips om zelf een veranda te bouwen

Wanneer je zelf een veranda wilt gaan bouwen is dat een grote uitdaging. Het is tenslotte een klus die je niet iedere dag doet. En daarnaast moet je om een veranda te bouwen ook nog eens aardig wat investeren.

Regels

De kans is groot dat je zo enthousiast bent om aan het bouwen van je eigen veranda te beginnen, dat je er totaal geen rekening mee houdt dat hier ook nog regels aan verbonden zijn. Het zou heel goed kunnen dat er om jouw veranda te mogen bouwen zelfs een vergunning nodig is.

Het is in alle gevallen zo dat je een meldingsplicht hebt bij je gemeente wanneer je een veranda gaat bouwen. Je mag na 30 dagen na het indienen beginnen met het bouwen van de veranda. Wel moet je in dat geval aan een aantal punten voldoen:

  • De veranda is niet groter dan maximaal 40 vierkante meter
  • De veranda is niet hoger dan 4 meter
  • De functie van de woning mag door de veranda niet veranderen

Functie

Nog een punt op de agenda wanneer je een veranda gaat bouwen is wat je er precies mee wilt gaan doen. Wat wordt de functie van de veranda? Wordt het een open keuken of maak je er een kas van om je tuinplanten in te laten overwinteren? Of zoek je gewoon een overkapping?

Het is verstandig om tijdens het ontwerpen van je veranda ook vooruit te denken. Misschien wordt de veranda nu een speelplek voor je kinderen, maar zal dit later de ideale plaats voor jou en je partner zijn om even heerlijk tot rust te komen.

meer te weten komen

tuinhuisje

De bouw